Mezi alergenní složky,
které musí být v označení potraviny (ať už ve složení nebo v
názvu potraviny) vždy uvedeny patří:

  • obiloviny obsahující lepek
         (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, pšenice
         špalda, kamut
         nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky z nich s výjimkou glukosového
         sirupu a dextrosy z pšenice (*), maltodextrinů na bázi pšenice (*),
         glukosového sirupu vyrobeného z ječného škrobu a obilovin používaných k
         výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné
         alkoholické nápoje
  •   1=obiloviny obsahující lepek,  

                  1a=pšenice,  1b=žito, 1c=ječmen, 1d=oves,  1e=špalda,  1f=kamut, 1g=jejich hybridní odrůdy,

  • korýši a výrobky z nich
  • vejce a výrobky z nich
  • ryby a výrobky z nich s
         výjimkou rybí želatiny používané jako nosič u vitamínových nebo
         karotenoidních přípravků, rybí želatiny nebo vyziny používané jako čeřidlo
         při výrobě piva a vína
  • jádra podzemnice olejné
         (arašídy) a výrobky z nich

                    8=skořápkové plody a výrobky z nich,  8a=mandle, 8b=lískové ořechy,
                    8c=vlašské ořechy,  8d=kešu ořechy, 8e=pekanové ořechy,  8f=paraořechy, 8g=pistácie,  8h=makadamia, 

  • sójové boby (sója) a
         výrobky z nich s výjimkou zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (*),
         přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního D-alfatokoferolu, přírodního
         D-alfa tokoferolacetátu, přírodního D-alfa tokoferolu sukcinitu získaného
         ze sójových bobů, rostlinného oleje získaného z fytosterolů a esterů
         fytosterolů ze sójových bobů, rostlinný stanol ester vyrobený ze sterolů z
         rostlinného oleje ze sójových bobů
  • mléko a výrobky z něj
         (včetně laktózy) s výjimkou syrovátky používané k výrobě destilátů nebo
         lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje a lacitolu
  • suché skořápkové plody, tj.
         mandle
         (Amygdalus communis L.), lískové ořechy
         (Corylusavellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium
         occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), para
         ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), ořechy makadamie
         a queensland (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich s výjimkou suchých
         skořápkových plodů požívaných k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského
         původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje
  • celer a výrobky z něj
  • hořčice a výrobky z ní
  • sezamová semena (sezam) a
         výrobky z nich
  • oxid siřičitý a siřičitany
         v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2
  • vlčí bob (lupina) a výrobky
         z něj
  • měkkýši a výrobky z nich

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Novinky

Alergeny ve školní jídelně

26.10.2015 02:25
Od 13. 12. 2014 nabývá účinnost Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká školním jídelnám povinnost informovat strávníky o alergenech obsažených v jídle.Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si...

Sladkosti

28.09.2015 02:33
Děti mají rády sladkou chuť. Oblíbily si ji už v kojeneckém věku, jelikož mateřské mléko má sladkou chuť. Ta je pak pro ně tak důvěrně známá, že pozitivní vztah ke sladkému je pak samozřejmostí.Děti by často rády jedly sladkosti i místo normálního jídla, a tak se někdy stává, že nějaký ten pamlsek...