Mezi alergenní složky,
které musí být v označení potraviny (ať už ve složení nebo v
názvu potraviny) vždy uvedeny patří:
- obiloviny obsahující lepek
(tj. pšenice, žito, ječmen, oves, pšenice
špalda, kamut
nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky z nich s výjimkou glukosového
sirupu a dextrosy z pšenice (*), maltodextrinů na bázi pšenice (*),
glukosového sirupu vyrobeného z ječného škrobu a obilovin používaných k
výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné
alkoholické nápoje
- 1=obiloviny obsahující lepek,
1a=pšenice, 1b=žito, 1c=ječmen, 1d=oves, 1e=špalda, 1f=kamut, 1g=jejich hybridní odrůdy,
- korýši a výrobky z nich
- vejce a výrobky z nich
- ryby a výrobky z nich s
výjimkou rybí želatiny používané jako nosič u vitamínových nebo
karotenoidních přípravků, rybí želatiny nebo vyziny používané jako čeřidlo
při výrobě piva a vína
- jádra podzemnice olejné
(arašídy) a výrobky z nich
8=skořápkové plody a výrobky z nich, 8a=mandle, 8b=lískové ořechy,
8c=vlašské ořechy, 8d=kešu ořechy, 8e=pekanové ořechy, 8f=paraořechy, 8g=pistácie, 8h=makadamia,
- sójové boby (sója) a
výrobky z nich s výjimkou zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (*),
přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního D-alfatokoferolu, přírodního
D-alfa tokoferolacetátu, přírodního D-alfa tokoferolu sukcinitu získaného
ze sójových bobů, rostlinného oleje získaného z fytosterolů a esterů
fytosterolů ze sójových bobů, rostlinný stanol ester vyrobený ze sterolů z
rostlinného oleje ze sójových bobů
- mléko a výrobky z něj
(včetně laktózy) s výjimkou syrovátky používané k výrobě destilátů nebo
lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje a lacitolu
- suché skořápkové plody, tj.
mandle
(Amygdalus communis L.), lískové ořechy
(Corylusavellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium
occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), para
ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), ořechy makadamie
a queensland (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich s výjimkou suchých
skořápkových plodů požívaných k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského
původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje
- celer a výrobky z něj
- hořčice a výrobky z ní
- sezamová semena (sezam) a
výrobky z nich
- oxid siřičitý a siřičitany
v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2
- vlčí bob (lupina) a výrobky
z něj
- měkkýši a výrobky z nich
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------