DÝŃOVÁ POMAZÁNKA:
BUDAPEŠŤSKÁ POMAZÁNKA:
50 g máslo
4 lžíce smetana
1 ks cibule
paprika sladká
sůl
BUCHTA Z DÝNĚ HOKAIDO:
RÁKOSNÍČKOVA POMAZÁNKA:
Brokolice se právem
řadí mezi superpotraviny, tedy potraviny z výjimečnými výživovými vlastnostmi.
Je plná minerálních látek a vitaminů a patří mezi zdravotně nejpřínosnější
zeleninu vůbec. Je také často zmiňována jako rostlinný zdroj vápníku.
Ve srovnáním s mákem, semínky či mandlemi není jeho obsah tak vysoký,
přesto je celkový přínos brokolice pro zdraví významný. Kromě toho,
že obsahuje vlákninu, tak jsou zmiňované její protirakovinné účinky.
Tento recept slouží jako jednoduchá ukázka toho, jak rychle lze pomocí
"obyčejné" zeleniny vyrobit zdravou pomazánku.
U brokolice je však zapotřebí dodržet základní pravdilo - méně je více.
Krátce upravovat , aby se z brokolice nestala rozňahňaná tmavě zelená
hmota a připravovat nejlépe nad párou, popř. jen v malém množství vody.
Budete potřebovat
· Malou brokolici
· Čerstvý smetanový sýr bez příchutě
· Trochu soli na dochucení
Postup
1. Brokolici omyjte a odřízněte růžičky. Ty pak uvařte nad párou či v menším
množství vody. Pozor, ať ji nepřevaříte, na její úpravu bude stačit cca 5 minut tepelné úpravy.
2. Přebytečnou vodu slijte.
3. Změklou brokolici rozmačkejte, pokud chcete hladkou
konzistenci, tak rozmixujte.
4. Spojte se smetanovým sýrem a dochuťte podle toho,
pro koho pomazánku připravujete.