DÝŃOVÁ POMAZÁNKA:

250 g dýně
1 ks cibule
1 stroužek česneku
1 ks pomazánkové máslo
1 ks zakysaná smetana
bazalka, pažitka, cibulová nať
 
Dýni nastrouháme najemno, na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nastrouhanou dýni,
osolíme, okořeníme, přidáme nasekané bylinky, prolisovaný česnek a asi 3 minuty podusíme. Necháme vychladnout,
potom pridáme pomazánkové máslo a zakysanou smetanu.

 

BUDAPEŠŤSKÁ POMAZÁNKA:

250 g měkký tvaroh
  50 g máslo
      4 lžíce smetana                  
      1 ks cibule          
         paprika sladká     
         sůl
Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/budapestska-pomazanka-2702

 

BUCHTA Z DÝNĚ HOKAIDO:

1 hrnek cukr krupice
1,5 balíčku prášku do pečiva
3 vejce
1 hrnek oleje
2,5 hrnku polohrubé mouky
2 hrnky dýně hokaido
1 lžička mleté skořice
2 lžíce medu
1 hrnek mléka
1 ks vanilkový cukr
 
Dýni očistíme, jemně nastrouháme. Vejce s tukem ušleháme do pěny, postupně přidáváme ostatní suroviny.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, a pečeme na a175 stupňů asi  25 minut. Upečenou buchtu
necháme vychladnout. Můžeme přelít čokoládovou polevou.

 

RÁKOSNÍČKOVA POMAZÁNKA:

Brokolice se právem
řadí mezi superpotraviny, tedy potraviny z výjimečnými výživovými vlastnostmi.
Je plná minerálních látek a vitaminů a patří mezi zdravotně nejpřínosnější
zeleninu vůbec. Je také často zmiňována jako rostlinný zdroj vápníku.
Ve srovnáním s mákem, semínky či mandlemi není jeho obsah tak vysoký,
přesto je celkový přínos brokolice pro zdraví významný. Kromě toho,
že obsahuje vlákninu, tak jsou zmiňované její protirakovinné účinky.

Tento recept slouží jako jednoduchá ukázka toho, jak rychle lze pomocí
"obyčejné" zeleniny vyrobit zdravou pomazánku.
U brokolice je však zapotřebí dodržet základní pravdilo - méně je více.
Krátce upravovat , aby se z brokolice nestala rozňahňaná tmavě zelená
hmota a připravovat nejlépe nad párou, popř. jen v malém množství vody.

 

Budete potřebovat

· Malou brokolici
· Čerstvý smetanový sýr bez příchutě

· Trochu soli na dochucení

Postup

1.      Brokolici omyjte a odřízněte růžičky. Ty pak uvařte nad párou či v menším
množství vody. Pozor, ať ji nepřevaříte, na její úpravu bude stačit cca 5 minut tepelné úpravy.

2.      Přebytečnou vodu slijte.

3.      Změklou brokolici rozmačkejte, pokud chcete hladkou
konzistenci, tak rozmixujte.

4.      Spojte se smetanovým sýrem a dochuťte podle toho,
pro koho pomazánku připravujete.