Alergeny ve školní jídelně

26.10.2015 02:25

Od 13. 12. 2014 nabývá účinnost Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká školním jídelnám povinnost informovat strávníky o alergenech obsažených v jídle.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Dietní stravování nelze spojovat s přecitlivělostí na některý alergen.

Označení přítomnosti alergenů bude na jídelním lístku vyznačeno číslem alergenu za každým pokrmem. V jídelním lístku bude vypsán seznam všech legislativně stanovených alergenů s označením čísla. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně. Veškeré dotazy zodpoví vedoucí školní jídelny, tel. 577 927 979.

S E Z N A M   A L E R G E N Ů (jejich čísla najdete vždy v jídelníčku u jednotlivých jídel) publikovaných ve směrnici 2000/89 ES od 13. 12. 2014 směrnicí 1169/2011 EU

1. OBILOVINY obsahující lepek a výrobky z nich

2. KORÝŠI a výrobky z nich

3. VEJCE a výrobky z nich

4. RYBY a výrobky z nich

5. PODZEMNICE OLEJNÁ (arašídy a výrobky z nich)

6. SOJOVÉ BOBY (SÓJA) a výrobky z nich

7. MLÉKO a výrobky z něj

8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY a výrobky z nich (jedná se o všechny druhy ořechů)

9. CELER a výrobky z něj

10. HOŘČICE a výrobky z ní

11. SEZAMOVÉ SEMENA (SEZAM) a výrobky z nich

12. OXID SIŘIČITÝ a SIŘIČITANY

13. VLČÍ BOB (LUPINA) a výrobky z něj

14. MĚKKÝŠI a výrobky z nich